Wady gotowych soków

Sklepowe półki uginają się od szerokiego wyboru gotowych soków w kartonach i plastikowych butelkach. Kuszą wiele osób, które wybierając je, mają nadzieję na zapewnienie swojemu organizmowi zdrowego, pełnowartościowego napoju. Niestety, zazwyczaj mija się to z prawdą.

Pułapki

Kupując sok owocowy od renomowanego producenta wierzymy, że naprawdę został uzyskany dzięki wyciśnięciu go z owoców dojrzewających pod gorącym słońcem południowych krajów. Wystarczy jednak zapoznać się z ich szczegółowym składem, który jest umieszczony drobnym drukiem z boku opakowania, aby przekonać się, że soku jest w nich zaledwie kilkadziesiąt procent. Reszta to sztuczne zagęszczacze, syropy cukrowe i tajemnicze chemiczne ulepszacze. Powszechnie stosuje się w nich także kwas cytrynowy, który ma udowodnione działanie pogarszające pracę mózgu i opóźniające jego rozwój u dzieci. Ponadto ilość cukru, jaka jest zawarta w tych sokach, ma szkodliwe działanie zarówno na nasze zęby, jak i na obwód bioder. Od soków tych bowiem, wbrew pozorom, bardzo się tyje.

Soki naturalne

Biorąc pod uwagę zagrożenia, jakie płyną z nieświadomego kupowania tanich soków w marketach, decyzja o zakupie wyciskarki i przygotowywaniu owocowych napojów w domowym zaciszu wydaje się w pełni uzasadniona. Mamy wtedy pełny wpływ na to, jakie produkty lądują w naszym soku. Mamy również pewność, że spożywamy sam sok i miąższ z owoców, bez odrobiny chemii czy sztucznego, przetworzonego cukru.

Podsumowanie

Odejście od nawyku kupowania soków w kartonach na pewno zajmie trochę czasu. Jednakże świadomość tego, że dużo smaczniejszy i zdrowszy produkt można wykonać samemu w domu, przekona nawet największych niedowiarków.

Podziel się z innymi